zaščitena geografska označbazaščitena označba porekla Okusite raznolikost Začutite naravo Doživite poreklo

Medena strjenka z dušenimi jabolki

Avtor recepta: Elizabeta Paska Selić, inž. živ. teh., učiteljica p. p. Šolski center Šentju

Sestavine:

  • 300 g jabolk 
  • 100 g medu
  • 1 dl sladke smetane
  • 1 vanilin sladkor
  • 20 g želatine v listih ali v prahu
  • 0,3 dl maraskina
  • limonina lupina
  • Za dekoracijo: temna čokolada, med in 20 g marcipana

Postopek izdelave:

  • model prevlečemo s prozorno folijo
  • jabolka  olupimo, in narežemo na lističe. 
  • želatino namočimo v hladni  vodi 
  • jabolka stresemo v posodo, dodamo med, vanilin sladkor in  limonino lupino, pokrito počasi zdušimo do mehkega,
  • nato jabolka odstavimo, limonino lupino odstranimo, jabolka pretlačimo  odišavimo jih z maraskinom in nekoliko ohladimo. 
  • Smetano  trdo stepemo, 
  • toplim pretlačenim jabolkom primešamo stepeno sladko smetano in ožeto želatino .
  • Obložen model napolnimo  s pripravljeno kremo, pokrijemo  s prozorno folijo damo v hladilnik, da se krema ohladi.
  • Prikupno serviramo z sestavinami, ki so priporočene za dekoracijo!