zaščitena geografska označbazaščitena označba porekla Okusite raznolikost Začutite naravo Doživite poreklo

Pikantne goveje kroglice z zavitkom rdečega zelja in hrušk na grahovem pireju z medom

Avtorica recepta: Marija Arh Ivanšek

Pikantne goveje sesekljane kroglice z medom

Sestavine:

  • 1,5 kg govejega mesa ali rostbifa – mletega ali sesekljanega,
  • 100 g slanine hamburger – narezane na drobne kocke,
  • 2 žemlji,
  • malo vode ali mleka,
  • 2 jajci,
  • 80 g masla,
  • 0,05 l olja,
  • 80 g kisle smetane,
  • 50 g belih drobtin ali moke,
  • 0,04 l limonovega soka,
  • 40 g cvetličnega medu,
  • 40 g cvetličnega medu za pokapanje neposredno pred serviranjem,
  • 12 g gorčice,
  • 10 g kaper,
  • 120 g sesekljane čebule,
  • 10 g sesekljanega zelenega peteršilja,

Začimbe:

  • 15 g soli, poper,
  • mleta kumina,
  • limonova lupinica,

Ob serviranju:

  • med s sesekljanim čilijem,
  • med z naribanim ingverjem v skodelici

Priprava

Na maslu prepražimo sesekljano čebulo. Žemlji namočimo v vodo/mleko/juho, ju ožamemo in sesekljamo ali zmeljemo. Vse sestavine dobro pregnetemo, pokrijemo s folijo za živila in za eno uro postavimo v hladilnik. Oblikujemo kroglice (na deski z malo drobtin ali z rokami) ter jih v ponvi spečemo po angleško – s središčno temperaturo pribl. 50 °C – ali pa jih prepečemo oz. oblikujemo »štruco«, pokapamo z oljem in spečemo v pečici kot pečenko ter nato narežemo. Postrežemo jih z medeno omako s čilijem oz. z ingverjem.

Različica

Lahko uporabimo tudi mleto meso iz jagnjetine. Kroglice lahko nadevamo s kockami sira ter jih nato spečemo.

    Zavitek/štruklji z rdečim zeljem, hruškami in medom

    Sestavine

    Vlečeno testo:

    • 300 g moke,
    • 0,04 l olja,
    • 1 jajce,
    • 0,20 l mlačne vode (kapljica kisa),
    • ščep soli,

    Nadev:

    • 600 g rdečega zelja,
    • 120 g čebule,
    • 0,04 l maščobe,
    • 0,15 l rdečega vina,
    • 200 g hrušk,
    • 80 g gozdnega medu,
    • 60 g drobtin,
    • začimbe: sol, mleta kumina

    Priprava

    Za nadev prepražimo sesekljano čebulo. Dodamo na tanke rezance narezano rdeče zelje. Zalijemo z vinom, dodamo na rezine narezane hruške in začimbe. Zdušimo. Dodamo med. V nadev lahko dodamo malo drobtin. 

    Za vlečeno testo zamesimo testo, ga dobro pregnetemo ter pustimo počivati pol ure. Nato ga razvaljamo, premažemo z oljem in pustimo počivati še deset minut. Na pomokanem prtu ga razvlečemo in porežemo robove. Potresemo ga z nadevom in zvijemo. Zavitek premažemo s kislo smetano in spečemo.

    Različica

    Namesto rdečega zelja lahko uporabimo tudi sladko ali kislo zelje, muškatno bučo ali por.



    Grahov pire z medom in meto

    Sestavine

    • 150 g masla,
    • 800 g graha,
    • 50 g medu,
    • začimbe: sol, listi mete

    Priprava

    Grah skuhamo ter ga skupaj z dodanim maslom zmeljemo z mešalnikom. Začinimo ga s soljo,  medom in listi narezane mete. Nato ga še enkrat zmeljemo in pretlačimo skozi cedilo.

    Različica

    Pire z dodanim medom lahko na enak način pripravimo iz koromača, gomolja zelene, rumene kolerabe, korenčka …