zaščitena geografska označbazaščitena označba porekla Okusite raznolikost Začutite naravo Doživite poreklo

TORTA STRAHINJ – Žlahtna ajdova torta s skuto in medom

Avtor recepta: Miran Ahčin, učitelj praktičnega pouka za slaščičarstvo BC Naklo-Srednja šola

Sestavine:

  • Biskvit: 5 jajc, 150 g medu, 100 g ajdove moke, 50 g  praženih mletih lešnikov
  • Skutni nadev: 300 g  polnomastne ekološke skute, 300 g sladke smetane, 1,5 žlici medu, sok ene ekološke limone, 5 g  želatine 
  • Medena raztopina: 2 žlici medu, 1 žlica ruma in 400 ml vode.
  • Čokoladni obliv: 200 g smetane, 150 g temne čokolade

Priprava biskvita:

Jajca ločimo od beljakov iz katerih naredimo čvrst sneg, nato vmešamo med in rumenjake. Zmesi dodamo moko z lešniki ter vse skupaj narahlo premešamo v homogeno maso, katero vlijemo v obroč premera 20 cm ter pečemo v pečici 25 minut pri 175°C. 

Priprava nadeva:

Skuto zmešamo z medom, sokom limone, s stepeno sladko smetano,  dodamo stopljeno želatino, katero smo predhodno namočili v 35 ml vode. Dobimo kremast skutni nadev.

Izdelava torte:

Pečen biskvit ohladimo, nato pa enkrat prerežemo. Biskvit prelijemo z medeno raztopino (med in rum prelijemo z vodo in premešamo, da se med raztopi). Nato spodnjo polovico biskvita nadevamo s skutnim nadevom in pokrijemo z drugo polovico namočenega biskvita.

Torto oblijemo s čokoladnim oblivom. Smetano zavremo, odstavimo ter v njej raztopimo čokolado. Ohladimo na 35°C. 

Nato torto še poljubno okrasimo.