Enjoy it's from Europe
zaščitena geografska označbazaščitena označba porekla Okusite raznolikost Začutite naravo Doživite poreklo

Na letošnji ApiSloveniji se predstavljajo Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, Kraški med in Kočevski gozdni med z zaščiteno označbo porekla pod sloganom »Okusite pravega«.

Kampanja poteka v okviru evropskega projekta promocije medov z zaščiteno označbo porekla in zaščiteno geografsko označbo Enjoy, it's from Europe. Na razstavnem delu sejma potekajo degustacije različnih vrst medov, medeni kulinarični šov s superfinalistko Masterchef Slovenija, Anjo Fir, obiskovalci pa se na kolesu sreče lahko potegujejo tudi za praktične nagrade in popust pri nakupu zaščitenih medov iz evropskih shem kakovosti.

Med, vključen v evropske sheme kakovosti, dosega še višje kakovostne parametre, kot jih predpisuje Pravilnik o medu. Poleg tega mora biti pridelan na določenem geografskem območju, čebelarji pa morajo čebelariti po načelih dobre čebelarske prakse, pri čemer jih nadzirajo še neodvisne kontrolne organizacije. Vključevanje v sheme višje kakovosti prinaša čebelarjem večjo prepoznavnost, zaupanje potrošnika, nove tržne priložnosti ter krepitev ugleda in konkurenčnosti na domačem in tujih trgih.

Zaščitene medove iz evropskih shem kakovosti potrošnik prepozna po evropskih znakih kakovosti na prelepki kozarca. Modro-rumeni označuje zaščiteno geografsko označbo, rdeče-rumeni pa zaščiteno označbo porekla. Ti označbi sta zagotovilo višje kontrolirane kakovosti, sledljivosti in znanega porekla. Zaščitene medove iz evropskih shem kakovosti lahko kupimo neposredno pri čebelarju, pri trgovcih, na tržnicah ali na spletu. Več informacij o projektu promocije in zaščitenih medovih iz EU shem kakovosti je na voljo na spletni strani in Facebook profilu »Okusi med«.