Enjoy it's from Europe
zaščitena geografska označbazaščitena označba porekla Okusite raznolikost Začutite naravo Doživite poreklo

Čebelarska razstava na Topliškem jabolku 


Čebelarsko leto 2023 bi čebelarji najraje pozabili, saj je le nekaj čebelarjev natočilo najbolj skromno bero medu v zgodovini našega društva. Letos nismo pridobili skoraj nič sadja in medu, kar se pozna v pomanjkanju obeh pridelkov. Le večji čebelarji imajo še nekaj starih zalog. Tako smo si čebelarji letos bolj posvetili predstavljanje čebel širši javnosti. Eksponati čebelarskega muzeja omogočajo odlične pogoje za predstavitev čebelarskih razstav širši javnosti.   

24. in 25. junija smo z razstavo sodelovali na kiparski delavnici na Jasi, 21. in 22. oktobra smo sodelovali na razstavi Topliškega jabolka, v novembru bomo čebelarsko razstavo postavljali in predstavili na OŠ Dolenjske Toplice, OŠ Bršljin, OŠ Center, OŠ Vavta vas, OŠ Žužemberk, okoli 17. novembra, ko je na šolah in vrtcih tradicionalni zajtrk bodo predstavitve čebelarjev še na OŠ Grm, več vrtcih. Poleg tega je bilo več predstavitev v čebelarskem muzeju na Podstenicah, na OŠ Višja Gora bomo imeli 4 čebelarske delavnice. Predvidevamo tudi obisk čebelarskih krožkarjev Podružnične šole Dvor v muzeju na Podstenicah. 

Na Topliškem jabolku so se odvijale številne čebelarske aktivnosti. Čebelarstvo Kapš in Čebelarstvo Šercelj sta prodajala različne medove iz evropskih shem kakovosti Kočevski gozdni med z zaščiteno označbo porekla in Slovenski med z zaščiteno geografsko označb. Čebelarska zveza Slovenije je izvajala ustvarjalne delavnice za otroke na temo čebelarstva, predstavila pokušino kave z medom in izvajala degustacijo različnih vrst medu iz evropskih shem kakovosti. Vzporedno kulinarično dogajanje je imelo poudarek na jedeh z medom iz EU shem kakovosti, udeleženci jabolčno – medenega kotlička so pri pripravi jedi uporabili med, superfinalistka šova MasterChef Slovenija, pa je obiskovalcem pripravljala krof z jabolki in medom. V spodnji avli KKC je društvo predstavilo čebelarsko razstavo čebelarstva nekoč in danes, kjer je bila možna pokušina letošnjega medu. Obiskovalce so zanimale čebelarske aktivnosti in čebele. Številni obiskovalci so imeli vrsto vprašanj, ki smo jih izkušeni čebelarji na primerih predstavili. Pri predstavitvi so v veliko pomoč virtualni sati, ki najbolje pričarajo delo čebel v panjih in naloge čebelarjev za uspešno čebelarjenje. 

Promocija čebelarstva tako veliko prispeva k zavedanju pomena čebel in sonaravno kmetijstvo, ki je temelj nadaljnjega sobivanje čebel in sodobnega kmetijstva.