Enjoy it's from Europe
zaščitena geografska označbazaščitena označba porekla Okusite raznolikost Začutite naravo Doživite poreklo

Foto: Ana Rojc

V nedeljo, 20. 5. 2018, smo v Pliskovici na Krasu pripravili praznovanje 1. svetovnega dne čebel. Pester in razgiban program se je odvijal na različnih lokacijah, in sicer v Mladinskem hotelu Pliskovica, na Čebelarstvu Petelin, na Kamnoseštvu Bortolato, na Domačiji Vrabči ter na Turistični kmetiji Petelin – Durcik.

Osrednja tema so bile čebele, saj je bil to njihov praznik. Obiskovalci so si lahko ogledali čebeljo družino v panju, točenje medu in vzrejo matic, degustirali so različne vrste medu in ostale medene dobrote, poslušali predavanje o čebelarstvu in zasaditvi medovitih trajnic, lahko so si poslikali panjsko končnico, izdelovali voščene svečke, pekli medene palačinke, si ogledali predstavo Čebelar in čebelica … Poleg tega so si lahko iz kamna izdelali spominski magnetek, si ogledali žganjekuho in zbirko starih kmečkih pripomočkov, se preizkusili v klekljanju, izdelavi cvetličnega venčka, poskušali najti skriti zaklad in poslušali pripovedke iz vasi. Turistična kmetija je ponudila kraške jedi in jedi z medom. Nekateri so sončen dan izkoristili tudi za vodena pohoda na bližnji hrib Volnik ali po Pliskini poti.

Čebelja nedelja je številne obiskovalce (bilo jih je okrog 400) navdušila, saj je v raznolikem programu vsak našel nekaj zase. Želimo si, da bi ta praznik postal tradicionalen, saj je ozaveščanje o pomenu čebel primarna naloga svetovnega dne čebel.

Avtor: mag. Matej Petelin