Enjoy it's from Europe
zaščitena geografska označbazaščitena označba porekla Okusite raznolikost Začutite naravo Doživite poreklo

Drožasti kruh z medom

Avtorica recepta: Anita Šumer

Foto: Primož Lavre

Droži so naravno vzhajalno sredstvo. So preprosta zmes moke in vode, ki na toploti sčasoma začne fermentirati. Iz teh dveh sestavin lahko pripravimo domači ali divji kvas, ki povsem nadomesti pekovskega oziroma pivskega! Vse, kar potrebujemo, sta moka in voda, ki, pomešani skupaj v pravem razmerju in ob primernih pogojih, fermentirata. Ta proces sprožijo naravno prisotni mikroorganizmi, in sicer mlečnokislinske bakterije in divje kvasovke. S fermentacijo ohranjamo in zboljšujemo marsikatera živila, zato je ta način obdelave hrane od nekdaj pomemben.

SESTAVINE

450 g pšenične moke tip 500, 50 g polnovredne pšenične moke, 320 g vode, 50 g cvetličnega ali kostanjevega medu, 10 g soli, 100 g puhastih in aktivnih droži

PRIPRAVA

Med, sol in droži raztopimo v vodi. Obe vrsti moke pomešamo med sabo, v sredino naredimo luknjo in tekočo mešanico postopoma prilivamo v moko. Vgnetemo, da se vse sestavine lepo povežejo v testo. Pustimo pokrito počivati 10 minut, nato ponovno pregnetemo. Če se vam zdi, da je premalo tekočine, lahko po tem počitku dodate vodo po občutku. Nato pustimo pokrito, da testo naraste za približno 80 odstotkov. Pri drožeh imamo na voljo kar veliko časa. Testo dvakrat oblikujemo (hlebec ali štruco) in ga damo v pomokano vzhajalno košarico ter pokrijemo, da se ne izsuši. Pustimo dobro uro in pol na sobni temperaturi, nato testo damo čez noč v hladilnik, tam bo zorelo in pridobivalo okus. Če testo v hladilniku sploh ne naraste, ga naslednji dan pustimo še na pultu. Nato ga spečemo v predhodno ogreti pečici (260 °C). Testo pred peko zarežemo in temperaturo v pečici znižamo na 240 °C, ustvarimo paro ter pečemo 15 minut s paro in nato še kakšnih 20–25 minut brez, da skorjica lepo porjavi. Pa slasten drožotek!