Enjoy it's from Europe
zaščitena geografska označbazaščitena označba porekla Okusite raznolikost Začutite naravo Doživite poreklo

DRŽAVNO OCENJEVANJE MEDU 2017


V letu 2017 so bila organizirana slovenska in mednarodna senzorična ocenjevanja medu. Organizatorji senzoričnih ocenjevanj medu OČD Koper, ČD Semič, Čebelarska zveza društev Pomurja in Pomurski sejem (AGRA) pa so se odločili, da najbolje senzorično ocenjenim medovom ponudijo možnost, da se udeležijo tudi državnega senzoričnega ocenjevanja medu, ki je potekalo v organizaciji ČZS s ciljem spodbuditi čebelarje, ki pridelujejo kakovosten med k vključevanju v sheme kakovosti. Na državno senzorični ocenjevanje se lahko uvrstijo le vzorci, ki so na mednarodnih in slovenskih ocenjevanjih dosegli naziv prvaka vrste. Državno senzorično ocenjevanje se lahko izvede v kolikor so v posamezni kategoriji vsaj 3 vzorci. V letošnjem letu se je ocenjevalo v 4 kategorijah, in sicer v kategoriji gozdni, smrekov, kostanjev in cvetlični med. Prejeli smo tudi en vzorec akacijevega medu (Čebelarstva Kimovec iz Šenčurja) in en vzorec lipovega medu (Čebelarstva Cernatič iz Šempasa) vendar se zaradi premajhnega števila vzorcev v njunih kategoriji niso uvrstili v nadaljnje ocenjevanje.

 Strokovna komisija pod vodstvom predsednice doc. dr. Mojce Korošec iz Biotehniške fakultete se je sestala 9.11.2017. V komisiji so še sodelovali mag. Andreja Kandolf Borovšak, mag. Amalija Božnar, dr. Jasna Bertoncelj, Primož Božnar, Eva Cukjati in David Kozamernik. Senzorično ocenjevanje je bilo izvedeno v skladu s Pravilnikom o senzoričnem ocenjevanju medu (UO ČZS, 2014).

Najbolje uvrščeni vzorci medu so bili izpostavljeni tudi kemijskim analizam s katerimi je bila potrjena tudi kakovost in varnost. Svečana zaključna prireditev in uradna razglasitev rezultatov s podelitvijo priznanj in pokalov je potekala v petek, 8.12.2017 na Čebelarskem centru Slovenije.

V kategoriji GOZDNI MED je naziv državnega prvaka v senzoričnih lastnostih medu osvojil Janko Podkrižnik (Ljubno ob Savinji), 2. mesto Anton Meglič (Tržič), 3. mesto Lojze Lipnik (Orehova vas), zahvalo za uvrstitev pa je dobil tudi Marjan Kocjančič (Hrastovlje).

V kategoriji CVETLIČNI MED je naziv državnega prvaka v senzoričnih lastnostih medu osvojilo Obalno čebelarsko društvo Koper, 2. mesto Matjaž Berdnik (Dobrova), 3. mesto Bruno Kirbiš (Limbuš) ter zahvalo za uvrstitev Mitja Šibila (Tržec).

V kategoriji KOSTANJEV med je naziv državnega prvaka v senzoričnih lastnostih medu pripadel Čebelarstvu Klemenčič (Škofja Loka), 2. mesto je osvojil Luka Jurečič (Cerklje ob Krki) in 3. mesto Janez Brvar (Miklavž na Dravskem polju).

V kategoriji SMREKOV med je naziv državnega prvaka v senzoričnih lastnostih medu osvojil

Bruno Berlot (Tolmin), 2 .mesto je pripadlo Mitju Smrdel (Kranj) in 3. mesto Tomažu Kokl (Preddvor).

 Vsem udeležencem prireditve smo predstavili pomen shem višjih kakovosti in prisotne nagovorili k vključevanju v sheme kakovosti in priložnostih, ki jih sheme kakovosti prinašajo. Pridobili pa so tudi navodila glede vključevanja in delovanja.   Potrjena kakovost s strani kemijskih analiz je zagotovo dokaz, da se čebelarji lahko vključijo v sistem višje kakovosti in svojim potrošnikom ponudijo med preverjene višje kakovosti. Svečano podelitev smo zaokrožili z medeno kulinariko in s kulturno zabavnim programom.

Vsem nagrajencem iskrene čestitke in še naprej veliko uspeha pri delu. Ostalim pa povabilo k sodelovanju na ocenjevanjih v prihodnjem letu. Pridobljena priznanja z ocenjevanj in vključenost v shemo kakovosti so zagotovo argumenti s katerim kupcem dokažete, da delate dobro!