Enjoy it's from Europe
zaščitena geografska označbazaščitena označba porekla Okusite raznolikost Začutite naravo Doživite poreklo

Le kdo ne pozna čebel, drobnih marljivih žuželk, ki neutrudno letajo s cveta na cvet na katerih nabirajo medičino in cvetni prah. Bogastvo naše domovine se kaže tudi v temu, da iz našega območja izvira in na njem živi avtohtona čebelja rasa, ki jo imenujemo kranjska čebela ali sivka. Četudi se nam na prvi pogled morda ne zdi omembe vredno pa prisotnost čebel v naravi in njihovo delo predstavljata nepogrešljiv člen pri pridelavi hrani, kar je izrednega pomena za celotno človeštvo.

Čebelji pridelki so edinstvena živila, ki so široko uporabna v različne namene, tako v kulinariki, kozmetiki pa tudi ljudski medicini in tudi za njih velja da je najbolje, če jih uživamo iz domačega okolja.

Najbolj poznan in razširjen čebelji pridelek je med. Pri slovenskih čebelarjih lahko dobite različne vrste medu. Kako pa izbrati in kupiti najboljšega? Najboljši med za vas je tisti med, ki vam najbolj ustreza po okusu. Izbirate lahko med intenzivnimi in malo manj intenzivnimi okusi in aromo. V Sloveniji nam naravne danosti omogočajo pridelavo vrstnega medu. Čebelarji pa se z upoštevanjem ustrezne tehnologije čebelarjenja trudimo ohranjati kakovost medu takšno kot jo pridelajo čebele v panju. Ravno zaradi slednjega se vključujemo tudi v sheme višje kakovosti. Shema kakovosti pomeni opredelitev posebnih meril in zahtev glede značilnosti, postopkov pridelave ali predelave kmetijskih pridelkov ali živil. Med označen z oznako ene izmed shem kakovosti kaže na posebnost ali višjo kakovost proizvoda. V Sloveniji na področju medu poznamo tri zaščite geografskega poimenovanja medu priznane na evropskem nivoju  in sicer Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, Kočevski gozdni med in Kraški med, ki nosita zaščiteno označbo porekla. Med lahko uporabljate kot sladilo za kavo in čaj, različne napitke, lahko ga dodate jogurtom, skuti, smetani, različnim sladicam in namazom. Z njem lahko obogatite tudi mesne in zelenjavne jedi ter ga uporabljate pri peki medenjakov, potice, kruha in različnega peciva.

Tudi cvetni prah ima ugodne prehranske lastnosti. Vsebuje veliko beljakovin, vitaminov, mineralov in prehranske vlaknine. Slednja sodi med varovalne snovi, saj zmanjšuje energijsko gostoto hrane ter pospešuje prebavo v tankem in debelem črevesju.

Svojo vsakodnevno prehrano pa lahko obogatite tudi z matičnim mlečkom in propolisom. Uživate ju lahko v kombinaciji z drugimi živili v obliki različnih mešanic čebeljih pridelkov ali napitkov in tinktur.

Da pa bo vzdušje popolno lahko tudi iz čebeljega voska izdelate čudovite sveče in okraske, ki bodo prostor odišavili s čudovitim vonjem voska.

Kaj vse morate vedeti o čebeljih pridelkih si lahko pogledate tukaj.