Enjoy it's from Europe
zaščitena geografska označbazaščitena označba porekla Okusite raznolikost Začutite naravo Doživite poreklo

Čebelji vosek

Propolis

Cvetni prah

Matični mleček

Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo

Kočevski gozdni med z zaščiteno označbo porekla

Kraški med z zaščiteno označbo porekla

Prihajajoči zimski dnevi so kot nalašč za popestritev naše prehrane s čebeljimi pridelki. Najbolj poznan in razširjen čebelji pridelek je med. Pri slovenskih čebelarjih lahko dobite različne vrste medu. Kako pa izbrati in kupiti najboljšega?

Najboljši med za vas je tisti med, ki vam najbolj ustreza po okusu. Izbirate lahko med intenzivnimi in malo manj intenzivnimi okusi in aromo. Med lahko uporabljate kot sladilo za kavo in čaj, različne napitke, lahko ga dodate jogurtom, skuti, smetani, različnim sladicam in namazom. Z njem lahko obogatite tudi mesne in zelenjavne jedi ter ga uporabljate pri peki medenjakov, potice, kruha in različnega peciva. Med je slajši od navadnega sladkorja zato ga pri receptih uporabimo manj, pekovski izdelki ostanejo dalj časa sveži, bolj prožni in se ne drobijo. Pekovskim izdelkom daje čudovito aromo in barvo. Če želimo, da je okus medu v pripravljeni jedi bolj izražen uporabimo temne vrste medu (za golaž, divjačino, rdeče meso,…), za slajenje in da vonj, okus in aroma medu ne izstopajo preveč pa uporabimo svetlejše vrste medu (za sadne solate, sladoled, kavo, …). Pečenje naj poteka pri nižji temperaturi, kljub temu se izdelki lepo rjavo zapečejo. Priporoča se, da med dodajamo v jedi po toplotni obdelavi, ko je to možno, in da medu ne dajemo v vroče napitke. Ko sladkamo čaj mora biti ta ohlajen na temperaturo našega telesa. Med je veliko boljše sladilo od navadnega belega sladkorja, saj vsebuje še številne bioaktivne snovi kot so encimi, hormoni, vitamini, minerali,…ki so potrebne za normalno delovanje našega telesa. Poleg tega vsebuje med enostavne sladkorje, ki so našemu telesu lažje izkoristljivi v primerjavi z belim sladkorjem.

Tudi cvetni prah ima ugodne prehranske lastnosti. Vsebuje veliko beljakovin, vitaminov, mineralov in prehranske vlaknine. Slednja sodi med varovalne snovi, saj zmanjšuje energijsko gostoto hrane ter pospešuje prebavo v tankem in debelem črevesju. Cvetni prah je potrebno dobro prežvečiti, saj so v nasprotnem primeru njegove sestavine človeškemu telesu izkoristljive v manjši meri. Še bolj priporočljivo pa je, da ga vmešamo v jogurt, med, sadni sok, zelenjavni sok, obogatimo sadno solato,  ga pomešamo v kosmiče, žita, pšenične kalčke, z njim posujemo medeno pecivo,…

Svojo vsakodnevno prehrano pa lahko obogatite tudi z matičnim mlečkom in propolisom. Uživate ju lahko v kombinaciji z drugimi živili v obliki različnih mešanic čebeljih pridelkov ali napitkov in tinktur.

Da pa bo vzdušje popolno lahko tudi iz čebeljega voska izdelate čudovite sveče in okraske, ki bodo prostor odišavili s čudovitim vonjem voska. Vosek je uporaben tudi v gospodinjstvu za premaz pekačev pri peki in nima nobene kalorične vrednosti. Naj v prihajajočih prazničnih dneh tudi vam čebelji pridelki pričarajo občutek naravnega in domačega vzdušja. Sami po sebi so darilo naše narave in čebel. O njih povprašajte pri domačih, lokalnih čebelarjih.

 

Pa dober tek!