Medena strjenka z dušenimi jabolki
Avtor recepta: Elizabeta Paska Selić, inž. živ. teh., učiteljica p. p. Šolski center Šentju

Sestavine:
- 300 g jabolk
- 100 g medu
- 1 dl sladke smetane
- 1 vanilin sladkor
- 20 g želatine v listih ali v prahu
- 0,3 dl maraskina
- limonina lupina
-
Za dekoracijo: temna čokolada, med in 20 g marcipana
Postopek izdelave:
- model prevlečemo s prozorno folijo
- jabolka olupimo, in narežemo na lističe.
- želatino namočimo v hladni vodi
- jabolka stresemo v posodo, dodamo med, vanilin sladkor in limonino lupino, pokrito počasi zdušimo do mehkega,
- nato jabolka odstavimo, limonino lupino odstranimo, jabolka pretlačimo odišavimo jih z maraskinom in nekoliko ohladimo.
- Smetano trdo stepemo,
- toplim pretlačenim jabolkom primešamo stepeno sladko smetano in ožeto želatino .
- Obložen model napolnimo s pripravljeno kremo, pokrijemo s prozorno folijo damo v hladilnik, da se krema ohladi.
- Prikupno serviramo z sestavinami, ki so priporočene za dekoracijo!