zaščitena geografska označbazaščitena označba porekla Okusite raznolikost Začutite naravo Doživite poreklo

Medeni biskvit z makom in ajdo

Avtor recepta: Marija Horvat in dr. Blanka Vombergar, IC Piramida Maribor

Sestavine:

150 g masla ali margarine

200 g medu

10 g vanilin sladkorja

limonina lupina

20 ml ruma

6 rumenjakov

6 beljakov – sneg

50 g sladkorja

100 g ajdove moke ali tatarske ajdove moke

5 g vinskega kamna ali pecilnega praška

200 g mletega maka

100 g kuhane ajdove kaše

100 g rozin ali kandiranega sadja




Čokoladni preliv:

100 g temne čokolade

50 g masla ali margarine

POSTOPEK IZDELAVE:

Kašo skuhamo v mleku, ki mu dodamo malo soli.

Penasto zmešamo maslo dodamo med, vanilin sladkor, limonino lupino, rum in rumenjake. Počasi primešamo ajdovo moko presejano s praškom iz vinskega kamna. Iz beljakov in sladkorja stepemo trd sneg, ki ga narahlo in postopoma izmenjaje z makom  vmešamo v masleno maso. Na koncu dodamo kuhano ajdovo kašo in rozine in jo vmešamo v maso.

Stresemo v namazan in pomokan podolgovat pekač  ter pečemo pri 170 do 180 °C predvidoma 30 do 40 minut.

Ko je kolač pečen in ohlajen, ga prelijemo s čokoladnim prelivom.