Enjoy it's from Europe
zaščitena geografska označbazaščitena označba porekla Okusite raznolikost Začutite naravo Doživite poreklo

Okusite raznolikost, začutite naravo in doživite poreklo Slovenskega medu z zaščiteno geografsko označbo in Kočevskega gozdnega medu in Krškega medu z zaščiteno označbo porekla v nedeljo, 20. maja na prireditvi ob prvem praznovanju svetovnega dne čebel na Breznici pri Žirovnici od 9. ure dalje v rojstnem kraju Antona Janše na Breznici pri Žirovnici. Poleg osrednje prireditve, ki bo posvečena praznovanju 1. svetovnega dne čebel, bomo v sodelovanju z Zavodom za turizem in kulturo iz Žirovnice, Občino Žirovnica in Čebelarskim društvom Anton Janša Breznica pripravili čebelarsko vas, kjer bodo obiskovalci začutili utrip tradicije slovenskega čebelarstva. Na stojnicah bomo poskrbeli za bogato ponudbo čebeljih pridelkov in izdelkov s posebnim poudarkom na medu iz shem kakovosti, degustacijo različnih vrst medu in medene kulinarike, na voljo pa bodo tudi informacije o shemah kakovosti medu tako za čebelarje, kot tudi goste in druge obiskovalce tega posebnega dogodka.

Pestri okusi medu, ki ga pridelujemo na območju Slovenije pa se odražajo tudi v pestri kulinarični ponudbi. V  projektu Kuhnapato so raziskovanje slovenske prehranske dediščine zaupali osnovnošolcem vseh slovenskih regij. Z medgeneracijsko komunikacijo oživljajo jedi in postopke priprave svojih prednikov ter posledično lokalno značilne ali celo avtohtone sestavine ponovno postavljajo na slovenske krožnike. Na pobudo MZ ter pod okriljem Nacionalnega programa Dober tek Slovenija zdrave sezonske jedi pripravljajo v šolskih kuhinjah ter tako spreminjajo okuse večine osnovnošolske generacije. Ugotavljamo, da se slovenske jedi lahko kosajo z vsemi kulinaričnimi velesilami po vseh parametrih, kjer seveda izstopa okus. Le-tega velikokrat nadgrajuje ali dopolnjuje slovenski med. Raznolikost narave jedi, ki je posledica geografske in kulturne pestrosti, narekuje paleto regijsko značilnih okusov ter posledično raznovrstnih okusov medu, ki jedem daje piko na »I« tudi ko gre za najsodobnejše krožnike po zadnjih svetovnih trendih.

Z zgodbami iz kulturnega ozadja posameznih jedi, obogatenih z raznolikimi okusi in vonji medu, bodo skupine osnovnošolcev postregle tudi na prvi obeležitvi svetovnega dne čebel. Predstavitev bo potekala v Kulturni dvorani na Breznici, kjer bo od 11. do 13. ure potekalo tudi tekmovanje v kuhanju medenega kotlička.

Dogajanje preko celega dne bo spremljal pester kulturni program.

VABLJENI!