Enjoy it's from Europe
zaščitena geografska označbazaščitena označba porekla Okusite raznolikost Začutite naravo Doživite poreklo

Praženec s proseno kašo, slanino, porom in lipovim medom

Avtorica recepta in fotografije: Marija A

rh Ivanšek

SESTAVINE

Praženec: 20 dag prosene kaše, 20 dag slanine, 20 dag pora, 16 dag masla, 8 jajc, 2,5 dl mleka, 24 dag moke, 4 dag kisle smetane, sol, muškatni orešček, 50 g masla, šopek drobnjaka, 6 dag lipovega medu.

Omaka iz kisle smetane s sokom limete: 3 dl kisle smetane, sok ene bio limete, naribana lupina, sol, 6 dag lipovega medu


PRIPRAVA

Proseno kašo skuhamo (8 minut) in ohladimo. Slanino narežemo na drobne kocke. Opran por prerežemo po dolgem in nato narežemo na drobne kockice. Na malo masla v segreti ponvi prepražimo slanino in por, malo ohladimo in dodamo med. Jajčne beljake ločimo in jih damo v hladilnik. Rumenjake in mleko z metlico umešamo, dodamo moko, kislo smetano in začimbe in pripravimo gladko žvrkljano testo. Beljakom dodamo ščepec soli in stepemo v trd sneg, ki ga rahlo umešamo k pripravljenemu testu. V segreti ponvi stopimo maslo in vlijemo testo, po njem razporedimo kuhano kašo, mešanico slanine, pora in medu. Spodnjo plast zlatorjavo zapečemo. Nato pečemo v ogreti pečici na 170 °C še 10–15 minut. Praženec razkosamo in porazdelimo še 50 g masla, da se vpije. Potresemo z narezanim drobnjakom. Za omako naribamo lupino limete in stisnemo sok. Dodamo kislo smetano, sol in med. Postrežemo.