Enjoy it's from Europe
zaščitena geografska označbazaščitena označba porekla Okusite raznolikost Začutite naravo Doživite poreklo

Propolis je primarni čebelji pridelek kot so med, cvetni prah, vosek in matični mleček. Beseda propolis je grškega izvora in pomeni » pred mestom « oziroma » obramba mesta «. Čebelja družina prideluje tolikšno količino propolisa kot ga sama potrebuje za svoje potrebe. Surovine iz katerih čebele naredijo propolis so različne rastlinske smole, ki jih čebele nabirajo na popkih topole, breze, jelše, kostanju, igličastem drevju in podrasti. S smolo se te rastline varujejo pred okužbami. Pri tem pa čebele nabirajo veliko različnih smol, ki jo ob gnetenju oplemenitijo še z voskom in izločki svojih žlez, da postane snov lepljiva.

Barva propolisa je odvisna od izvora osnovnih surovin – smol in od njegove starosti. Propolis vsebuje smole in balzame ( 50 % ), vosek ( 30 % ), eterična olja ( 10 % ), cvetni prah ( 5 % ) ter vitamine in minerale ( 5 % ).

Propolis je za čebeljo družino enako pomemben pridelek kot med in drugi čebelji pridelki. Čebelja družina ga potrebuje za premaz svojega bivališča, za zadelovanje notranjih špranj in razpok v bivališču. Tako se v tem primeru bojujejo proti prepihom v svojem bivališču. Čebele ga uporabljajo tudi kot sestavni del pri gradnji satja. Poleg tega ga uporabljajo za mumificiranje večjih tujkov v svojem bivališču, ki jih fizično ne morejo odstraniti iz svojega bivališča. In ne nazadnje se z njim bojujejo pred mikrobi in plesnimi.

Da ima propolis zelo široko uporabnost se je človek že zavedal v starem Egiptu, saj so ga uporabljali za mumificiranje. Grki in Rimljani so ga uporabljali za celjenje ran. Njegova široka uporabnost je bila razširjena tudi v Evropskih deželah. Uporabljal se je za notranjo kot zunanjo uporabo pri človeku. V začetku 20. stoletja se je njegova uporabnost močno povečala po zaslugi v ljudskem zdravilstvu kasneje pa tudi na osnovi številnih znanstvenih raziskavah. Tako ima propolis v tem hitrem tempu, ki ga živimo sedaj veliko mesto za lajšanje raznih tegob pri človeku.

Propolis se uporablja v zrncih ali prahu. Poznana je tudi njegova pestrost pri izdelkih. Tako propolis v alkoholni ali vodni raztopini. Bomboni, katerim je dodan propolis, razne kreme, zobne paste, … Uporablja se tudi kombinaciji z ostalimi čebeljimi pridelki. Človek si z njim pomaga pri odpravljanju raznih tegob. Propolis se uporablja tudi pri pridelovanju hrane za uničevanje rastlinskih zajedavcev. Ne nazadnje je propolis ne pogrešljiv tudi v apiterapiji. In še bi lahko naštevali.

Propolis se uporablja kot sam ali kot dodatek v raznih izdelkih. Njegova uporabnost je tako zelo široka. V prvi vrsti pa je seveda zelo pomembna njegova pridelava. Sam čebelar mora imeti dovolj znanja za pridobivanje kakovostnega propolisa kot tudi čisto okolje v katerem čebele nabirajo osnovno surovino – smolo, iz katere v svojem bivališču ustvarijo propolis, ki ga človek pozna že tisoče let.