Enjoy it's from Europe
zaščitena geografska označbazaščitena označba porekla Okusite raznolikost Začutite naravo Doživite poreklo

Pestrost okusov medu višje kakovosti na čebelarskem prazniku


Čebelarska zveza Slovenije je v sodelovanju s Čebelarskim društvom A.J. BREZNICA in Zavodom za kulturo in turizem Žirovnica 20.5. 2018 na 16. čebelarskem prazniku in ob prvem praznovanju svetovnega dne čebel posebno pozornost namenila promociji shem kakovosti medu. Poleg medene tržnice, kjer je potekal pester kulturni program in kjer so številni obiskovalci okušali pestrost različnih vrst Slovenskega medu, Kočevskega gozdnega medu in Kraškega medu, je v kulturni dvorani potekalo tekmovanje v kuhanju »medenega kotlička« in degustacija različnih jedi z medom. Pri pripravi jedi so prav vsi uporabljali eno od vrst medu iz shem zaščitene geografske označbe ali geografskega porekla: Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, Kočevski gozdni med ali Kraški med.

V kuhanju medenega kotlička so se pomerile tri ekipe: Ekipa ČZ Spodnje savinjske doline je pripravila izvrsten medeni golaž, ekipa iz ČD Vitomarci je komisijo skušala prepričati s piščančjo obaro z medenimi žličniki, nekoliko bolj skrivnostna pa je bila jed gorenjskih čebelarjev Coolinarikov, ki so jo poimenovali »Vou«. Komisijo so sestavljali članici Marija Trček iz društva podeželskih žena,  Anka Peljhan, vodja projekta »Kuhnapato« in priznani Chef Uroš Štefelin iz Vile Podvin kot predsednik komisije. Komisija je ocenjevala okus, izgled in serviranje jedi, čistočo, organiziranost dela in usklajenost ekipe ter na koncu predstavitev jedi in animacijo.

Vse tri ekipe so presenetile celo kritičnega Chefa Uroša, ki je z navdušenjem okušal vse pripravljene jedi in ugotovil, da bi vsako od teh jedi brez težav postregli v najboljših restavracijah. Vseeno pa so ga od vseh ekip najbolj prepričali Gorenjci z jedjo »Vou«, ki so tako že tretjič zmagali v kuhanju medenega kotlička in osvojili oz. zadržali prehodni pokal kot najboljša ekipa. Ime jedi VOU izhaja iz narečne besede (gorenjsko) vol; danes beseda izraža  začudenje. Izredno zahteven krožnik je sestavljalo : meso v omaki, opečena zelenjava in vodni žličniki – vlivanci (spatzli). V jedeh je dodan Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo z namenom: pri kolerabi zaradi skladnosti okusov, pri orehovih vlivancih dokazuje, da je to lahko hitra samostojna jed, mesu v notranjosti doda okus, površinsko z opekanjem razvije na žaru želene arome- meso ni sladko kljub kar veliki količini dodanih sladkorjev. Ekipe so nam zaupale tudi recepte, ki jih najdete v rubriki recepti. .

Da obiskovalci niso ostali lačni pa so poskrbeli tudi otroci iz različnih osnovnih šol iz cele Slovenije, ki sodelujejo v projektu »Kuhnapato« in so pripravili in razdelili več kot 800 degustacijskih porcij različnih jedi, ki so vsebovale med višje kakovosti. Pestrost okusov Slovenskega medu z zaščiteno geografsko označbo, Kraškega medu in Kočevskega gozdnega medu se je odražala v tradicionalnih sezonskih, posledično zdravih jedeh z nadgradnjo – posledico izjemne spretnosti in domišljije otrok, z uporabo medu dobivajo podobo ali vrednost, s katero se lahko okitijo tudi najboljše slovenske gostilne. Stopili so izven okvirjev »klasike« in si drznili raziskati najprimernejši okus medu višje kakovosti za svojo, v večini slano jed.

 

Galerija