Enjoy it's from Europe
zaščitena geografska označbazaščitena označba porekla Okusite raznolikost Začutite naravo Doživite poreklo

V petek 1. decembra, je Čebelarska zveza Slovenije v okviru projekta promocije medu iz EU shem kakovosti Enjoy, it's from Europe v sodelovanju z Biotehniško fakulteto UL v sklopu Dneva čebelarskega turizma podelila priznanja čebelarjem, ki so v letu 2023 pridelali senzorično najbolj tipičen vrstni med. Na državnem ocenjevanju smo imeli gozdne, lipove in kostanjeve medove. Priznanja najboljšim sta podelila predsednica senzorične komisije na državnem senzoričnem ocenjevanju medu izr. prof. dr. Jasna Bertoncelj in predsednik ČZS g. Boštjan Noč.

Naziv državni prvak za gozdni med je prejelo čebelarstvo Benedičič iz Železnikov, drugo mesto pa je zasedel Vero Počkar iz Vipave. Naziv državnega prvaka za kostanjev med je prejelo čebelarstvo Belokranjski hram d.o.o. iz Črnomlja, drugo mesto pa je zasedel Franc Kozjek iz Loga pri Brezovici. Naziv državnega prvaka v kategoriji lipov med je prejel Jožef Bizjak iz Kobarida, drugo mesto pa je zasedel Samir Jusufspahić iz Sečovelj. Vsem dobitnikom iskreno čestitamo in tudi v prihodnje želimo veliko uspeha pri delu.

Letošnja čebelarska sezona je bila zaradi ekstremnih vremenskih dogodkov še posebej zahtevna za pridelavo vrstno čistega medu. Posledica je manjše število medov, ki je zadostilo pogojem iz Pravilnika o senzoričnem ocenjevanju medu, in se uvrstilo na državno ocenjevanje. Medovi vseh nagrajencev so bili tudi dodatno analizirani na parametre varnosti in kakovosti, tako da se lahko pohvalijo z res odličnim vrstnim medom!