zaščitena geografska označbazaščitena označba porekla Okusite raznolikost Začutite naravo Doživite poreklo

Suhe fige s pršutom

Avtorica recepta in fotografije: Mateja Reš

Sestavine:

12 suhih fig

12 rezin pršuta, (6, če jih prerežemo čez pol)

1 debelejši korenček

zrel sir

manjša glavica radiča

oljčno olje

kis

med

Postopek izdelave:

Suhim figam odrežemo pecelj in s prstom naredimo luknjo v figo. Korenček olupimo in z nožem za lupljenje zelenjave narežemo na tanke pramene. Te položimo na rezine pršuta in zvijemo. Vsak zvitek posebej potisnemo v izvotljeno figo. Z nožem za rezanje zelenjave tanko narežemo sir in ga za okras položimo na krožnik. Radič razrežemo na tanke rezine in položimo na sredino krožnika. Nanj položimo fige. Če želimo, poleg položimo grisin (slano pecivo) ali košček kruha. Solatno predjed pokapljamo z oljem in kisom in medom.