zaščitena geografska označbazaščitena označba porekla Okusite raznolikost Začutite naravo Doživite poreklo

Tekmovanje mladih čebelarjev in predstavitev kakovostnih shem medu v Velenju

V soboto, 6. maja 2017, smo na OŠ Gustava Šiliha Velenje izvedli že 40. državno srečanje in tekmovanje mladih krožkarjev, ki ga je obiskalo več kot 750 mladih čebelarjev in spremljevalnih oseb. Tokrat je bilo tekmovanje izvedeno v okviru promocije in predstavitve evropskih shem kakovosti in kampanje »Enjoy it`s from Europe«.

Tekmovanje smo nadgradili z vsebinami s področja kakovostne pridelave medu in krožkarjem predstavili prednosti in pomen kakovostnih shem Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, Kočevski gozdni med in Kraški med z zaščiteno označbo porekla.

Na osnovi te predstavitve smo sam tekmovalni del dogodka nadgradili s sklopom vprašanj, ki so bila vezana tudi na poskušanje različnih vrst medu, vključenih v sheme višje kakovosti. Udeležencem tekmovanja smo predstavili tudi možnosti uporabe medu v kulinariki in jih postregli z medeno kulinariko. Dogodek ne pomeni le odlične priložnosti za druženje mladih čebelarjev in izmenjavo mnenj, temveč je tudi priložnost za informiranje o pomenu kakovostne pridelave medu ter spodbujanje k vključevanju v sheme kakovosti. Ne smemo pa pozabiti tudi na širjenje zavesti o pomenu ohranjanj narave in čebel.

Tanja Magdič,
vodja projekta