Enjoy it's from Europe
zaščitena geografska označbazaščitena označba porekla Okusite raznolikost Začutite naravo Doživite poreklo

VOU – narečno (gorenjsko) vol; danes beseda izraža  začudenje

"Vou" - zmagovalna jed gorenjskih čebelarjev 2018

Več

Količine navedene v nadaljevanju so za krožnik imenovan »Vou« in sicer za 10 oseb. Krožnik sestavljajo : meso, opečena zelenjava in vodni žličniki – vlivanci (spatzle). Pri pripravi jedi uporabljamo zgolj med višje kakovosti  Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, Kočevski gozdni med ali Kraški med z zaščiteno označbo porekla.

 

MESO

2,7 kg rostbeefa - zadnji del nizkega hrbta

5 zvrhanih velikih žlic gozdnega medu

2 žlici drobno sesekljanega rdečega korenja

2 žlici drobno sesekljanega gomolja zelene

2 pasirana stroka česna

dvojno količino soli kot se doda ponavadi

poper

1 dl osnove z madeiro

Vzamemo 5  kosov  rostbeefa in ga začinimo z poleg navedenimi  sestavinami, vse skupaj močno ohladimo in vakuumsko zapakiramo, da se meso vsaj 24 ur prej hladno marinira. Tako pred pripravljenega potem za 18 ur toplo mariniramo pri temperaturi 59*C. Nato meso  potegnemo iz vakuuma in tekočino zreduciramo in pripravimo omako za polivanje mesa ob serviranju. Meso  opečemo na žar ponvi – da dobi izgled in okus pečenega mesa toliko časa, da se dobro poznajo sledovi žara zaradi okusa. Po pečenju ga pustimo vsaj 10 minut na toplem, da se sokovi v njem umirijo , ga delno narežemo in položimo na ogret krožnik.  V prerezu  je meso med rdečo in rožnato barvo, saj v vakuumu ni  spremenilo barve (posivelo)  – oksidiralo, nikakor pa ni pa surovo, na površini pa je zapečeno.  Je zelo mehko, okusno, sočno malenkost prelito z omako iz lastnih sokov.

 

VLIVANCI – osnova

V večjo posodo presejemo

1000 gr bele moke,

 10 celih jajc,

6 rumenjakov

300ml vode,

100 gr surovega masla,

ščepec muškatnega oreščka,

ščepec soli

V večji posodi z kuhalnico temeljito zmešamo navedene sestavine. Najboljše je, ko ga z kuhalnico dvignemo iz posode in se to ne pretrga – je elastično. Potem maso razdelimo na tri enake dele v različne posode da pred uporabo malo počiva.

ZELENI VLIVANCI

3 vejice peteršilja,

ščep timijana,

ščep rožmarina,

ščep bazilike,

nekaj listov kopriv ali špinače (lahko čemaža)

Sestavine fino sesekljamo na mešalniku (blenderju) in dodamo tretjini osnovne mase.

ORANŽNI VLIVANCI

50 gr rdečega korenja,

1 žlička mlete sladke paprike

Korenje fino sesekljamo v pire in ga dodamo v tretjino osnovne mase. Ko je enakomerno vmešano , dodamo žličko paprike. Masa naj bo elastična.

 

OREHOVI VLIVANCI

100 gr res fino zmletih orehov,

½  žličke mletega cimeta

Sestavini vmešamo v osnovno maso. Po potrebi lahko dodamo še malenkost tekočine.

Vse mase za vlivance  zakuhamo v dovolj veliki količini slanega kropa.   Preventivno jih pustimo da vrejo kako minuto , odcedimo in na hitro na večji ponvi povaljamo v maslu in malo soli; orehovim lahko v ponvi dodamo še dve žlički medu, premešamo in serviramo ob mesu na - ogretem krožniku.

 

ZELENJAVA V VOKU

300gr narezane  oranžne kolerabe

300 gr mladih zelenih  špargljev, ovitih v panceto

300gr gomoljne zelene  malenkost blanširane in narezane podobno kot koleraba

fino zdrobljen strok česna,

2 janeževi zvezdi

maslo za opekanje, sol

 Na močnem ognju na hitro opečemo sestavine – ločeno; pred koncem odstranimo zvezdi. Predvsem kolerabi med praženjem dodamo žličko medu.


PRIPRAVA KROŽNIKA

Krožnik (za to priložnost izbran trikotni krožnik) ogrejemo v  vsak vogal naložimo svojo barvo  vlivancev, priložimo isto barvo opečene zelenjave, na sredino položimo meso in ga prelijemo z omako. Postrežemo z majhnim pridihom Gorenjske in nasmehom.

Opombe:

V jedeh je dodan med z namenom – pri kolerabi zaradi skladnosti okusov, pri orehovih vlivancih dokazuje, da je to lahko hitra samostojna jed, mesu v notranjosti doda okus, površinsko z opekanjem razvije na žaru želene arome- meso ni sladko kljub kar veliki količini dodanih sladkorjev.

Marsikdo ne je rdečega mesa- z mislijo da je krvavo in surovo. Takim jedcem (sicer malo na škodo kvalitete na trakove narezano meso dodatno opečemo - da sledi po rdečem izginejo a vse ostane še vedno sočno, mehko in okusno.

Vsa živila obdelujemo čim manj agresivno z dolgim opekanjem na visoki temperaturi – zato ostane zelenjava hrustljava, meso pa samo zaradi boljšega okusa opečeno na žar ponvi  z namenom ohranitve osnovnih lastnosti živil z minimalnimi posegi v njih.

Če odmislimo meso, ki je sicer zvezda krožnika je jed primerna tudi za vegetarjance.


COOLINARIKI ČD Radovljica